Skip to content

Lattenbodem

Goed slapen? Daar heb je wel wat voor nodig. We staan dan dikwijls stil bij de kwaliteit van het matras, maar vergeten vaak dat een lattenbodem een enorm verschil kan maken voor je nachtrust. De ene lattenbodem is de andere niet. Wij geven je alvast alle tips & tricks mee om een kwalitatieve lattenbodem te kiezen.

Wat is een lattenbodem?

Een lattenbodem ondersteunt samen met het matras je lichaam als je op bed ligt. Een lattenbodem wordt in een bedframe geplaatst, waarna het matras er wordt opgelegd. De lattenbodem zorgt voor een evenwichtige verdeling van een persoon, zodat deze comfortabel en ook gezond slaapt. Er bestaan tal van verschillende lattenbodems. Zo zijn er onder meer exemplaren waarvan het hoofd- en voeteinde in de hoogte versteld kan worden. Dit kan praktisch zijn bij het lezen of bij het ontbijten op bed. Een verstelbaar voeteneinde is dan weer goed voor de bloedsomloop in de benen en wanneer de benen omhoog moeten worden gehouden bij een blessure.

Hoe werkt een lattenbodem?

De latten van een lattenbodem zijn niet kaarsrecht maar licht gebogen en hebben op die manier een verende werking waarmee lichaamsbewegingen efficiënt opgevangen worden. Dit zorgt voor een gezonde slaaphouding en je matras gaat er ook langer van mee. Vaak zijn kwalitatieve lattenbodems gemaakt uit beukenhout en tellen ze een 25- à 30-tal latten. Er zijn ook bodems met minder latten, maar vaak voldoen deze niet. Ga je voor meer latten, dan is er vaak te weinig ruimte voor ventilatie en worden de latten te zwak, waar deze kunnen door buigen of breken.

Terwijl eenvoudige lattenbodems niet veel meer doen dan je matras dragen, zorgen kwalitatieve exemplaren voor ondersteuning en ontspanning. Je slaapt dus op een ergonomische manier. De beweeglijke latten spelen in op je slaaphouding.

Voor wie is een lattenbodem geschikt?  

Iedereen kan in principe een lattenbodem verdragen, maar je bedframe moet er wel voor geschikt zijn. Er zijn ook alternatieven voor lattenbodems. Niet elk matras is trouwens combineerbaar met een lattenbodem. Binnen- en pocketvering matrassen zijn niet geschikt om samen te gebruiken met een lattenbodem.

De beste lattenbodem

Er zijn heel wat lattenbodems op de markt verkrijgbaar, van uiterst kwalitatief tot rommel. De kwaliteit van je lattenbodem is ontzettend belangrijk voor je slaapcomfort en om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Wij hebben alvast heel wat lattenbodems bekeken en kwamen tot de conclusie dat …

De mooiste lattenbodem

De belangrijkste functie van een lattenbodem is niet om comfortabel te zijn, maar wel om de optimale ondersteuning te bieden. Als we er dan toch een exemplaar moeten uitkiezen dat er qua design en visueel uitspringt dan is het ….

De goedkoopste lattenbodem

Goedkoop kan bij een lattenbodem gepaard gaan met niet-kwalitatief. Als je naar een kwalitatieve en goedkope lattenbodem op zoek bent, dan zouden we de …..

Veelgestelde vragen over lattenbodems

Wat zijn de voordelen van een lattenbodem?

Bij lattenbodems is er een groot verschil in kwaliteit, je goed laten adviseren is dan ook belangrijk. De voordelen van een lattenbodem zijn:

  • Vaak net iets goedkoper dan een bed met een boxspring.
  • Er kan lucht aan je matras onderaan, wat voor een goede ventilatie zorgt.
  • Een bed met een lattenbodem is vaak net iets minder prominent in de slaapkamer aanwezig, wat voor een mooier geheel zorgt.
  • Ga je voor een elektrische lattenbodem dan krijg je nog meer zit- en ligcomfort.
  • Makkelijk reinigbaar.

Zijn er nadelen aan verbonden?

Zoals eerder aangegeven zijn lattenbodems niet geschikt voor elk matras. Binnen- en pocketvering matrassen worden afgeraden omdat de veren van het matras dan tussen de latten door kunnen schieten. Kraken en piepen kan ook voorkomen bij houten latten. Hier kunnen slechte slapers last van hebben. De meeste lattenbodems gaan ook maar een 10-tal jaar mee wat niet echt lang is.

Is een versleten lattenbodem gevaarlijk?

Een versleten lattenbodem kan zorgen voor:

● Last aan je onderrug omdat je wervelkolom niet goed meer wordt ondersteund.
● Je slaapt minder diep, waardoor je immuniteit wordt aangetast.
● Je loopt meer kans om dik te worden, want je bloedsuikerspiegel kan tot 30% dalen.

Waarop letten bij de aankoop van een lattenbodem?

Het is uiteraard belangrijk om het juiste formaat lattenbodem aan te schaffen. Er zijn lattenbodems voor zowat alle eenpersoons- en tweepersoonsbedden. Lattenbodems zijn geschikt voor latex-, lucht- en watermatrassen. Weet dat een goede lattenbodem toch minimaal 25 latten telt. Ga niet voor te veel latten, want dit gaat ten koste van de stevigheid. Kies bij voorkeur voor een lattenbodem waarvan de latten doorlopen tot de buitenzijde van de bodem. Daardoor krijg je een evenwichtige ondersteuning. Weet dat je ook voor een elektrisch verstelbare lattenbodem wil gaan als je extra comfort wil.

Waar kan je een lattenbodem kopen?

Een lattenbodem kan je in elke slaapspeciaalzaak aankopen. Ook online is er een ruime keuze. Let steeds goed op dat je een kwalitatieve lattenbodem koopt. Een goede lattenbodem zorgt voor een goede ergonomie en ondersteuning.

Kan je de latten van een lattenbodem verstellen?

Het is perfect mogelijk om te kiezen voor een verstelbare lattenbodem, zodat je deze kan aanpassen aan je lichaamsbouw. Deze bodems bestaan uit schuiven waarmee je kan bepalen waar de bodem net iets stugger moet zijn. Staan de schuiven aan de buitenste rand, dan is de lattenbodem net wat soepeler.

Wat kost een lattenbodem?

In vergelijking met een matras valt de prijs van een lattenbodem meestal aardig mee. Een super goedkope lattenbodem vind je al vanaf 30 euro, maar daar heb je zelden tot nooit kwaliteit voor. Het kan uiteraard ook een stuk duurder. Zeker elektrisch verstelbare lattenbodems zijn wat duurder. Een vaste prijs valt er niet op te kleven, maar voor een 300 euro moet je een traditioneel exemplaar kunnen bestellen.

Back To Top