skip to Main Content

Slaapmiddelen

Je ligt al uren in bed en je kunt maar niet slapen. Je weet dat je morgen een wrak zult zijn en je wordt, mede door die gedachte, steeds onrustiger. Dan lijkt een slaapmiddel een heerlijke oplossing…. Maar helaas kleven er aan het gebruik van slaapmiddelen verschillende nadelen en gevaren.

Wat doen slaapmiddelen

Slaapmiddelen lossen je slaapprobleem niet op. Wanneer je stopt met het slaapmiddel en de oorzaak voor je slapeloosheid is nog steeds aanwezig, dan zul je weer wakkeer liggen ’s nachts. Slaapmiddelen zijn dan ook meestal bedoeld om een tijdelijke situatie van slapeloosheid door te komen.

Voor je een slaapmiddel gaat gebruiken is het dus ook goed om eerst te onderzoeken wat de oorzaak is van je slaapprobleem. Kijk op de pagina Slaapproblemen om er achter te komen wat jouw probleem precies is.

Wanneer een slaapmiddel gebruiken

Voor je een slaapmiddel gaat gebruiken, moet je dus eerst onderzoeken wat voor slaapprobleem je hebt.|Daarnaast is het goed om te weten welke oorzaak er achter dat probleem ligt. Ben je te gespannen, of heb je ergens pijn, last van slaap apneu of andere klachten waardoor je niet kunt slapen.

Afhankelijk van de oorzaak van je inslaap of doorslaap probleem kan er dan gekeken worden of een slaapmiddel een goede (tijdelijke) oplossing is. Een slaapmiddel kan je helpen wanneer om een of andere reden tijdelijk niet goed kunt slapen. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van een Jet-lag of omdat je een medisch- of ander probleem hebt wat je nu uit je slaap houdt.

Omdat een slaapmiddel je niets doet aan jouw onderliggende slaapprobleem is het geen goed middel om definitief van dat slaapprobleem af te komen. Het tijdelijk inzetten van een slaapmiddel kan je wel weer helpen om een ernstig slaaptekort wat je door je slaapprobleem hebt opgebouwd te doen verminderen.

Nadelen van slaapmiddelen

Verslaving

Een slaapmiddel kan verslavend werken. Het kan zijn dat je er steeds meer van nodig hebt om te kunnen slapen. Omdat jouw slaapprobleem niet opgelost wordt door een slaapmiddel, kan de slapeloosheid weer terugkeren en zelfs erger worden wanneer je stopt met het middel.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van een slaapmiddel kunnen variëren. Het varieert van middel tot middel en van mens tot mens. Lees altijd eerst goed welke bijwerkingen er kunnen zijn en of je een risico loopt.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een slaapmiddel

Wanneer je een slaapmiddel wilt gebruiken, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen:

 • Neem alleen een slaapmiddel wanneer je een volle nacht kunt slapen. Dus niet een paar uur voor je weer op moet staan.
 • Lees de verpakking en de bijsluiter goed door en neem de voorschriften in acht.
 • Combineer het slaapmiddel niet met andere medicijnen, tenzij je arts deze ook heeft voorgeschreven.
 • Combineer het slaapmiddel niet met alcohol.
 • Controleer of je na het gebruik van het slaapmiddel auto mag rijden of zware machines mag bedienen, binnen een bepaalde periode na inname van het middel.

Vrij verkrijgbare slaapmiddelen

Naast slaapmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, bestaan er een aantal vrij verkrijgbare slaapmiddelen. Dit zijn meestal middelen op planten- en kruidenbasis en/of homeopatische middelen. Maar ook Melatonine wordt in een lage dosering vrij verkocht.

Wees je ervan bewust dat hoewel dit vrij verkrijgbare middelen zijn, het niet altijd onschuldige middelen zijn. Lees ook van deze middelen goed de verpakking en de bijsluiter voor je het middel gebruikt.

 • Kamille
  Kamille kun je gedroogd kopen, hier kun je thee van zetten die je voor het slapen gaan drinkt. Deze thee helpt je om sneller en rustiger in slaap te vallen. Maar je kunt ook een Kamille extract gebruiken voor een lekker warm bad voor het slapen gaan.
 • Valeriaan
  Valeriaan wordt zowel gebruikt om het inslapen te bevorderen, maar ook om goed door te kunnen slapen.
 • Passiebloem
  Passiebloem heeft verdovende effecten, die daarom van pas komen in slaapmiddelen.
 • Lavendel
  Lavendel heeft een rustgevend en kalmerend effect. Een Lavendel kussentje of wat Lavendel olie kan je helpen om lekkerder te slapen.

Veelgestelde vragen over slaapmiddelen

Hoe werken slaapmiddelen?

Back To Top