Skip to content

Slaapproblemen

Slecht slapen is een probleem. Er zijn helaas veel mensen met een slaapprobleem. Om iets aan jouw slaapprobleem te kunnen doen, is het goed om te weten wat dat probleem precies is.

Wanneer is slapeloosheid een probleem

Niet iedereen heeft behoefte aan acht uur slaap per nacht. Lees de pagina Hoeveel slaap heb je nodig om te weten of jij een slaaptekort hebt of niet.

Hoe functioneer je overdag

Sommige mensen denken dat ze slecht slapen. Soms komt dat omdat ze dromen dat ze wakker zijn en dat geeft hen het idee dat ze niet of niet voldoende slapen. Sommige mensen denken dat ze slecht slapen omdat ze ’s nachts altijd even wakker worden.

Stelregel is, dat wanneer je overdag geen last hebt van het feit dat je niet volgens de regels slaapt, dat je geen slaapprobleem hebt.

Slapeloosheid kent een aantal vormen en verschillende oorzaken

 • Het kan zijn dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Normaal gesproken zou je ongeveer na 5 tot 10 minuten in slaap moeten vallen. Wanneer het vaak meer dan een uur duurt voor je eindelijk slaapt kun je spreken van een inslaap stoornis.
 • Mensen met een doorslaap stoornis worden ’s nachts regelmatig wakker en hebben daarna moeite om weer in slaap te komen. Dit zorgt ervoor dat ze ’s morgens zich niet uitgeslapen voelen en een slaaptekort opbouwen.
 • Sommige mensen slapen in principe de hele nacht goed door, maar worden ’s morgens veel te vroeg wakker. Hierdoor lopen deze mensen uiteindelijk ook een slaap tekort op.
 • Ook zijn er mensen die heel licht slapen. Bij ieder geluid of andere stoornis worden ze wakker. Wanneer het daarna moeite kost om weer in slaap te vallen verliezen deze mensen op die manier ook een deel van hun noodzakelijke slaap.
 • Een jetlag kan tijdelijk je slaapritme verstoren. Wanneer je door een aantal tijdzones vliegt raakt je biologische klok van slag. Hier lees je tips over hoe je een jetlag kunt voorkomen: Jetlag voorkomen.
 • Snurken. Het kan zijn dat je doordat je snurkt veel slaap verliest. Op deze pagina kun je meer lezen over Snurken.
 • Slaap apneu. Wanneer je tijdelijk geen adem krijgt tijdens het slapen en je adem tussen de 10 en 25 seconden seconden stokt, heb je last van slaap apneu. Hierdoor wordt je slaap minder diep, wordt je vaak wakker en heb je dus een slaapprobleem. Op deze pagina kun je meer lezen over Slaap apneu.
 • Restless Leg Syndrome, rusteloze benen. Wanneer je last hebt van het restless leg syndrome (RLS) heb je te maken met benen die tintelen, kriebelen, pijn doen en onwillekeurig bewegen. Je slaap kan hierdoor ernstig verstoord raken. Raadpleeg je arts wanneer je denkt dat je hier last van hebt.
 • De overgang kan bij vrouwen zorgen voor een periode met slaapproblemen.
 • Piekeren kan je nachtrust behoorlijk verstoren. Lees op de pagina Piekeren hoe je je gepieker kunt omzetten in iets productiefs.
 • Wat denk je Wanneer je verwacht dat je slecht zult slapen, kan dat ervoor zorgen dat je inderdaad slecht slaapt.

Veelgestelde vragen over slaapproblemen

Wat kun je doen aan je slaapprobleem?

Wanneer je hebt vastgesteld dat je een slaapprobleem hebt, is het goed om hier iets aan te gaan doen. Want niet kunnen slapen gaat vaak niet vanzelf voorbij.
Raadpleeg om te beginnen de tips op de pagina Slaap tips. Soms kan een simpele aanpassing aan je levensstijl of slaapgewoontes grote gevolgen hebben.
Ook kun je, tijdelijk, de toevlucht nemen tot slaapmiddelen. Lees hier meer over Slaapmiddelen.
Wanneer deze tips of middelen je niet helpen kan een bezoek aan je huisarts de volgende stap zijn om van je slaapprobleem af te komen.

Back To Top