skip to Main Content

Wat is een topmatras?

Een topmatras, topper of topdekmatras is een dunne matras, vaak niet dikker dan 5 cm, dat je bovenop een ‘gewone’ matras legt. Het geeft wat extra comfort, al is daar vaak discussie over. Vaak is een topmatras voorzien van enkele extra comfortlagen. Extra zachtheid, warmte en ventilatie hangen vaak samen met een goed topmatras.

Hoe werkt een topmatras?

Een topmatras werkt super eenvoudig. Je legt het immers simpelweg bovenop je standaard matras. Vaak wordt het topmatras ook gelijk mee aangeleverd met het standaard matras.

Het beste topmatras

Er zijn heel wat fabrikanten van topmatrassen. De kwaliteit gaat van zeer degelijk tot ronduit slecht. Investeer dan ook in het beste topmatras dat je je kunt veroorloven. Voor ons is het beste topmatras alvast …

Het mooiste topmatras

Een topmatras hoeft niet mooi te zijn want in principe zie je een topmatras helemaal niet. Het ligt immers onder het hoeslaken. Toch zijn er heel wat fraai vormgegeven topmatrassen. Wij vinden …

Het goedkoopste topmatras

Topmatrassen zijn er voor elk budget. Een topmatras hoeft helemaal niet duur te zijn om kwalitatief te zijn. Wij vonden ……

Veelgestelde vragen over topmatrassen

Wat zijn de voordelen van een topmatras?

Heel wat mensen halen een topmatras in huis voor het zachte comfort. Het extra laagje bovenop je matras zorgt bovendien dat je echte matras langer meegaat. Ook bij kids kan dit handig zijn. Ook als je partner bijvoorbeeld liever wat harder slaapt en jij wat zachter kan je voor en topmatras kiezen.

Wanneer moet je een topmatras vervangen?

Een topmatras gaat om en bij de 5 jaar mee. Goedkopere exemplaren zullen misschien net iets sneller slijten. Het feit dat na een tijdje je lichaam in de topper staat is niet slecht, dit betekent immers dat je topmatras zich aan je lichaam aanpast. Sowieso is het na 5 jaar wel aangeraden je topmatras te vervangen. Af en toe je topmatras opschudden kan ook wonderen doen.

Heb ik een topmatras nodig?

De meest voor de hand liggende redenen om een topmatras in huis te halen zijn:

● Het bed zachter maken
Een topmatras maakt je bed zachter. Let wel, kuilen of verzakkingen lost een topmatras niet op.

● Middennaad weghalen
Een groot topmatras op twee afzonderlijke matrassen, vermindert de voelbaarheid van de middennaad. Twee andere topmatrassen zijn trouwens ook mogelijk, dan kan er voor een afzonderlijk slaapcomfort gekozen worden.

● Makkelijker op te maken bed
Een topmatras zorgt ervoor dat je bed makkelijker op te maken valt. Het maakt je bed immers wat hoger, waardoor je er makkelijker bij kunt.

Uit welke materialen kan een topmatras gemaakt worden?

De meeste topmatrassen zijn uit:

● HR-schuim
Dit materiaal ventileert uitstekend. Koudschuim is dan ook een goede vulling voor topmatrassen. Zorg dat je een topmatras koopt met minimaal 45 tot 60 kg gewicht per kubieke meter schuim.
● Latex
Latex ventileert goed en gaat lang mee. Bovendien is dit materiaal schimmelbestendig en huisstofwerend. Ze zijn zacht en passen zich aan je lichaam aan. Hoe hoger het percentage natuurrubber, hoe beter de kwaliteit.
● Traagschuim
Dit materiaal werkt drukverlagend in een matrastopper. De ideale doorbloeding en ondersteuning zijn mogelijk. Je ligt vrij vast, waardoor je minder gaat draaien. Minder geschikt als je het snel warm hebt.
● Paardenhaar
Een prachtig materiaal dat zowel in de winter als zomer dienst doet. Let wel, het materiaal kraakt wat als je je omdraait. Een topmatras van paardenhaar is zeer nuttig als je veel zweet, reumatisch bent of wat meer stevigheid wenst.

Is een matrastopper altijd nuttig?

Als je matras versleten is, gaat een matrastopper het niet oplossen. De topper vult de slijtageplekken niet op. Als je matras wat te hard is, kan een matrastopper wel helpen. Je slaapt er zachter en comfortabeler door.

Is een matrastopper hygiënisch?

Jazeker, je beschermt er de onderliggende matras mee tegen vocht en vuil. Bovendien kan je een topdekmatras geregeld wassen, waardoor je hygiënischer slaapt.

Zijn er topmatrassen voor één of twee personen?

Ja, er zijn topmatrassen in heel wat maten. Er zijn eenpersoons- en tweepersoons topmatrassen, maar net zo goed kan je een exemplaar op maat laten maken.

Waar koop ik een topmatras?

Een kwalitatief topmatras kan je makkelijk in de bedden- of slaapspeciaalzaak vinden. Ook online vind je op heel wat websites kwalitatieve matrassen. Het is belangrijk dat je jezelf goed voelt op je topmatras, ongeacht waar je het koopt.

Kan je een topmatras wassen?

De meeste topmatrassen kan je perfect wassen. Vaak kan je de hoes er makkelijk afhalen en deze vervolgens wassen. Lees er wel altijd even de wasvoorschriften op na.

Back To Top