skip to Main Content

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken (of verzwaarde deken) is een deken die extra zwaar gemaakt is met bepaalde materialen. De meeste dekens zijn tussen de 3 en 15 kg zwaar. Een verzwaarde deken geeft je een veilig en geborgen gevoel en bevordert je slaap. Het extra gewicht laat je beter ontspannen en verlicht pijn en stress (Bron) Het voelt alsof je permanent geknuffeld wordt. Wie wil dat nou niet? Niet gek dus dat verzwaringsdekens steeds populairder worden. Dus slaap je onrustig of lig je vaak te woelen in je bed? Probeer dan een deken die een paar kilo zwaarder is dan een normale deken.

Voor het zwaarder maken van de dekens worden verschillende materialen gebruikt zoals plastic balletjes, glaskralen of zand. Er zijn heel wat verschillende verzwaringsdekens verkrijgbaar. Zo zijn er dekens die zich aanpassen aan je lichaamsvorm door schakelkettingen en ook voor baby’s en kinderen zijn er specifieke exemplaren.

De beste zwaartedeken kopen

Wil je meteen kijken welke je wilt kopen? Hier vind je een overzicht met de beste verzwaringsdekens in verschillende categorieën. Wil je hulp bij het maken van de beste keuze? Kijk dan even onder dit overzicht voor de keuzehulp.

Deken Categorie Actuele prijs
Beste beoordeelde deken Bekijk prijs
Grootste verzwaringsdeken Bekijk prijs
Beste bamboe verzwaringsdeken Bekijk prijs
Goedkoopste verzwaringsdeken Bekijk prijs
Beste keuze voor uw kind Bekijk prijs
Meest verkochte hoes Bekijk prijs

Waar moet je op letten bij een verzwaarde deken?

Er zijn veel verschillende verzwaringsdekens. Maar welke moet je nou kiezen? Welk gewicht is goed? Welk materiaal vind je fijn? En wil je een verwisselbare hoes of niet? Bij de aanschaf van een verzwaarde deken moet je vooral letten op de volgende 4 zaken:

Keuzehulp voor het beste verwaringsdeken

Welk gewicht moet je verzwaringsdeken zijn?

Hoeveel kilo je verzwaringsdeken moet zijn is deels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Maar de algemene richtlijn voor het beste gewicht van je verzwaarde deken is zo’n 10% van je lichaamsgewicht. In deze tabel kun je snel zien welk gewicht jouw deken moet hebben;

Gewicht verzwaringsdeken

50 tot 60 kg +/- 6 kilogram
61 tot 70 kg +/- 7 kilogram
71 tot 80 kg +/- 8 kilogram
81 tot 90 kg +/- 8 kilogram
vanaf 91 kg +/- vanaf 9 kilogram

Gewicht verzwaringsdekens kinderen

Voor het ideale gewicht voor verzwaringsdekens voor kinderen geldt hetzelfde als voor volwassenen; zo’n 10% van het lichaamsgewicht.

Welke afmeting is het beste?

De ideale afmeting van je verzwaringsdeken is ongeveer 150 x 200 cm. Er zijn wel verzwaringsdekens voor 2 personen maar het ideale gewicht van het verzwaringsdeken is afhankelijk van je eigen gewicht en voorkeur.

Voor één persoon en op dat formaat werkt het gevoel van inwikkelen en geborgenheid optimaal. Daarmee is een verzwaringsdeken dus idealiter een eenpersoonsdeken. Zo kun je je lichaam lekker inwikkelen en werkt het effect van de Diepe Druk Simulatie optimaal.

Een groter formaat verdeeld de druk van het gewicht meer naast je dan op je lichaam. Met een kleiner verzwaringsdeken is de kans groot dat hij te smal of te kort is en dat je niet lekker ingepakt wordt.

Welk materiaal vind je prettig?

Het ideale materiaal is ook een belangrijke afweging. Dat geldt zowel voor de verzwarende onderdelen als de materialen van de deken zelf.

Het materiaal van de deken zelf bestaat meestal uit katoen, fleece of polyester.
Daarbij moet je even stilstaan bij je temperatuur als je slaapt en eventuele huidallergieën.

Het buitenmateriaal van de verzwaringsdeken

Temperatuur; een katoenen hoes is eigenlijk beter zowel voor koude als warme slapers omdat het materiaal goed ademt. Een polyester verzwaringsdeken is snel te warm en kan je flink laten transpireren omdat het niet ademt.

Allergieën: Ook als je last kunt hebben van allergische reacties is een verzwaringsdeken van katoen beter. De huid reageert nu eenmaal minder goed op synthetische materialen als polyester die niet goed ademen of ventileren.

De vulling van de verzwaringsdeken

Er zijn 3 soorten vulling van verzwaringsdekens;

Polykorrels

Kunststof pellets of korrels worden het meeste gebruikt in verzwaringsdekens. Maar dat betekent niet dat het de beste vulling voor je deken is. Polykorrels zijn gemaakt van polypropyleen en zijn wasbaar en voordelig. Ze kunnen echter wat meer geluid maken als je je omdraait in je slaap en sommige mensen kunnen er huidgevoelig voor zijn.

Zand

Zand is een goedkoop en natuurlijk materiaal, maar verre van ideaal voor een verzwaringsdeken. Het kan gaan klonteren in vochtige en is niet erg hygiënisch. Zeker in vochtige omstandigheden, Bij transpiratie is zand dus niet de beste vulling. Daarbij kan zand door de naden gaan lekken

Glaskralen

De betere, en iets durdere, verzwaringsdekens gebruiken glaskralen. Glaskralen zijn millieuvriendelijk en wasmachine- en drogerbestendig. Doordat ze zwaarder zijn is je deken ook wat duner en compacter.

Met of zonder wisselbare hoes?

Het is verstandig om bij je verzwaringsdeken meteen een verwisselbare hoes aan te schaffen. Je slaapt namelijk direct onder je verzwaarde deken en deze kunnen in principe niet gewassen worden.

Daar zijn ze te zwaar voor en dat is niet goed voor je wasmachine. Daarbij kan de vulling van je deken snel beschadigen door de wasmachine.

Met een verwisselbare hoes die je wel kunt wassen, kun je je verzwaringsdeken lekker schoon en fris houden.

De beste keuze in verschillende categorieën

De een wil een hele mooie verzwaringsdeken. De ander de voordeligste of meest comfortabele, of de best geteste deken. Maar misschien zoek je wel een verzwaarde deken speciaal voor kinderen. Daarom zetten we alle voorkeuren hier nog even onder elkaar.

 • Het beste deken in het algemeen
 • Het best beoordeelde deken
 • De mooiste van allemaal
 • Goedkope dekens
 • De beste dekens voor kinderen

De beste verzwaringsdeken (algemeen)

Als je de keuzehulp hierboven hebt doorgenomen weet je dat het beste verzwaringsdeken er als volgt uitziet:

 1. Een eenpersoonsdeken,
 2. van katoen, met een
 3. vulling van glaskralen of bamboevezel en
 4. als gewicht zo’n 10% van je eigen gewicht.

Hieronder geven we enkele prima suggesties die aan al deze criteria voldoen.

De best beoordeelde deken

De best beoordeelde verzwaringsdekens zijn de dekens met de meeste en beste reviews. Dit is vaak een goede richtlijn want als er al een paar honderd mensen enthousiast zijn over de aanschaf dan zal het niet snel een slechte aankoop zijn. Bekijk de reviews om te lezen waarom mensen die dekens als beste beoordelen.

Gewoon hele mooie zwaartedekens

Een mooie verzwaringsdeken is een aanwinst voor je slaapkamer. Een verzwaringsdeken kan bijzonder stijlvol ogen en ze zijn dan ook in verschillende formaten en met verschillende motieven verkrijgbaar. Van design tot uiterst sober. Smaken verschillen natuurlijk en de verzwaringsdeken moet matchen met de rest van je slaapkamer maar hier vind je een aantal suggesties voor mooie verzwaarde dekens.

Goedkope verzwaringsdekens

Goedkope verzwaringsdekens hoeven zeker niet altijd van mindere kwaliteit te zijn. maar let toch goed op wat je koopt. Soms is net iets meer investeren in kwaliteit wel aangewezen. Als je gaat voor het goedkoopste verzwaringsdeken raden we je de volgende opties aan.

Verzwaringsdekens speciaal voor kinderen

Ook voor kinderen en baby’s zijn er specifieke verzwaringsdekens op de markt. Ze zorgen voor een extra gevoel van geborgenheid en voorkomen dat kinderen al te hard kunnen woelen, wat voor rust zorgt. Het spreekt voor zich dat deze verzwaringsdekens lager van gewicht zijn.

Uit onderzoek en ervaring blijkt dat een verzwaringsdeken een wereld van verschil kan maken voor de nachtrust van je kinderen. En daarmee ook die van jou! Er zijn er bovendien met hele leuke motiefjes op kindermaat. (Review)

De volgende verzwaringsdekens zijn speciaal voor kinderen.

Eenpersoons variant

Een éénpersoons verzwaringsdeken is vooral handig wanneer je single bent of je partner er liever niet onder slaapt. Of dat je partner onder een ander type verzwaringsdeken slaapt. Hier vind je een aantal éénpersoons verzwaringsdekens van verschillende aard.

Tweepersoons verzwaringsdeken

Als je gezellig samen onder een verzwaringsdeken kruipt, dan moet je uiteraard een tweepersoons deken hebben. De werking van een verzwaard deken is iets minder optimaal met een tweepersoons variant. Maar het is natuurlijk evengoed heerlijk ontspannen en extra knus. Hier een aantal opties.

Het ontstaan en de werking van verzwaringsdekens

De druk van het verzwaringsdeken bootst een therapeutische techniek na die men ‘Deep Pressure Stimulation’, oftewel diepe druk simulatie (DPS) noemt. De zachte, extra druk op het lichaam helpt het zenuwstelsel ontspannen. Een ontspannen zenuwstelsel helpt bij het verlichten van stress en pijn, het onderdrukken van angst en het verbeteren van je humeur.

Deze techniek werd ontdekt door de hoogleraar Temple Grandin toen ze zocht naar manieren om de angst van kinderen in het autistisch spectrum te verminderen. Ze bedacht een knuffelmachine die een zachte druk op het lichaam uitoefende. Ze merkte dat daardoor oxytocine vrijkwam bij haar patiënten. Op basis van dit onderzoek werden verzwaarde dekens ontwikkeld. Ze geven een gelijkaardige ervaring als de “knuffelmachine” door lichtjes op het lichaam te drukken en een gelijkaardige afgifte van oxytocine te stimuleren.

Verzwaarde dekens werken als een vorm van diepe druk therapie die de hoeveelheid dopamine en serotonine in de hersenen kan verhogen. Dit zijn “feel good” chemicaliën die de gebruiker een gevoel van kalmte, geluk en welzijn kunnen bezorgen. Om deze reden zijn verzwaarde dekens ook gebruikt om symptomen van autisme, sensorische verwerkingsstoornis en depressie te behandelen.

Voor wie is het geschikt?

In principe kan iedereen profiteren van de weldaad van een verzwaringsdeken. Het wordt als hulpmiddel vaak gebruikt bij mensen die slecht slapen of last hebben van stress of angst. Ook bij hyperactiviteit kan een verzwaard deken helpen. ADHD, spasmen, ernstige gedragsproblemen en andere aandoeningen kunnen vaak bestreden worden met een verzwaringsdeken.

Veelgestelde vragen over verzwaringsdekens

Wat is een verzwaringsdeken?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een verzwaringsdeken;

 • Extra gevoel veiligheid, warmte en geborgenheid.
 • Je komt extra tot rust en hebt een betere nachtrust.
 • Je voelt de spanning uit je lichaam verdwijnen waardoor je beter slaapt.
 • Goed slapen voorkomt stress, angst, depressies en lichamelijke klachten.
 • Een verzwaringsdeken draagt bij aan je algemene gezondheid.
 • De diepe druk van het deken helpt bij het doorslapen en de prikkelverwerking. Diepe druk staat immers in verband met je hersenen en heeft een regulerend effect.

Wat zijn de voordelen van een verzwaarde deken?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een verzwaringsdeken;

 • Extra gevoel veiligheid, warmte en geborgenheid.
 • Je komt extra tot rust en hebt een betere nachtrust.
 • Je voelt de spanning uit je lichaam verdwijnen waardoor je beter slaapt.
 • Goed slapen voorkomt stress, angst, depressies en lichamelijke klachten.
 • Een verzwaringsdeken draagt bij aan je algemene gezondheid.
 • De diepe druk van het deken helpt bij het doorslapen en de prikkelverwerking. Diepe druk staat immers in verband met je hersenen en heeft een regulerend effect.

Heeft een verzwaringsdeken ook nadelen?

Er zijn wel enkele kleine nadelen verbonden aan een verzwaringsdeken. Zo kan een verzwaringsdeken in de zomer warm aanvoelen. Bovendien zijn ook heel wat dekens net iets korter waardoor de voeten bloot komen te liggen. Ook om de liefde onder te bedrijven is een verzwaard deken niet ideaal.

Hoe zwaar moet een deken zijn?

Het juiste gewicht is zeer belangrijk. Als vuistregel geldt: neem 10 procent van je lichaamsgewicht. Val je ergens tussen de standaardgewichten, ga dan voor net een tikkeltje zwaarder.

Kan een zwaartedeken gevaarlijk zijn?

Verzwaringsdekens zijn in principe veilig voor peuters en kinderen vanaf 2 jaar. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn vaak nog niet in staat een verzwaringsdeken zelfstandig van zich af te werpen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Is een verzwaringsdeken voor één of twee personen?

Er zijn verzwaringsdekens in heel wat verschillende maten. Een tweepersoons verzwaringsdeken is niet ideaal omdat een deken in principe op jouw lichaamsgewicht dient afgestemd te zijn. Het is dus verstandiger om voor aparte verzwaringsdekens te kiezen.

Wat is het ideale formaat van een verzwaard deken?

Het ideale formaat voor één persoon is 150×200 cm. In dit formaat kun je je lichaam wikkelen en ervaar je optimaal de druk. Kleinere formaten zijn ook populair, maar vaak kun je je hier minder goed inwikkelen. Dit vermindert de geborgenheid. Elke centimeter van je lichaam moet bedekt zijn om optimaal van het effect te genieten. Grotere formaten verminderen de concentratie van de druk wat ook niet aan te raden valt.

Kan je een verzwaringsdeken wassen?

In principe kun je  vrijwel alle verzwaringsdekens wassen. Kijk even het label na voor de wasinstructies. Vaak kan je de hoes met een rits losmaken en deze apart in de machine wassen. De deken zelf was je het best met de hand. Vaak kan een deken tot 30 graden gewassen worden.

Back To Top