skip to Main Content

Slaapmasker

Moeite om in slaap te geraken? Of misschien val je wel graag stijlvol in slaap? Met een slaapmasker kunnen beide. Heel wat mensen slapen met een slaapmasker omdat ze zo makkelijker inslapen. Maar wat is dat nu eigenlijk zo’n slaapmasker en wat is het voordeel? Wij zetten even wat zaken voor je op een rijtje.

Wat is een slaapmasker?

Een slaapmasker is een soort van stoffen doekje dat ervoor zorgt dat je ogen ‘s nachts compleet afgesloten worden. Hierdoor kan er geen licht naar binnen, waardoor je makkelijker de slaap kunt vatten. Heel wat mensen verdragen immers geen licht om de slaap te vatten. Belangrijk daarbij is dat de stof van een slaapmasker compleet verduisterend werkt en dat de pasvorm optimaal is. Een goed slaapmasker hindert ook niet bij het in slaap vallen. Een deugdelijk masker kan je ook verstellen, zodat je deze aan de grootte van je hoofd kunt aanpassen. Zo blijft je slaapmasker ook ‘s nachts goed zitten.

Hoe gebruik je een slaapmasker?

Een slaapmasker is ontzettend makkelijk in gebruik. Meestal is een slaapmasker voorzien van een elastisch lint dat je rond je hoofd kunt binden, waardoor je slaapmasker altijd goed blijft zitten. Meer komt er niet bij kijken. Door van een slaapmasker gebruik te maken misleid je voor een stukje je lichaam. Zelfs overdag kun je je lichaam laten denken dat het donker is, waardoor er melatonine wordt aangemaakt en je je slaperig gaat voelen.

Welke soorten slaapmaskers zijn er?

Er zijn heel wat verschillende soorten slaapmaskers op de markt. Vaak hebben ze een eigen functie. Zo zijn er zelfs slaapmaskers tegen wallen, hier zorgt een verkoelende gel voor, die in de maskers zit. Maar er zijn bijvoorbeeld ook slaapmaskers met bolle ooglapjes die lange wimpers beschermen tegen het platdrukken ‘s nachts. Je merkt het: voor iedereen is er wel een slaapmasker te vinden. Verder zijn er ook slaapmaskers die gemaakt zijn uit drukverlagend materiaal. Het gaat om materiaal dat zich perfect aanpast aan de contouren van je gezicht, je ogen optimaal laat rusten en je volledig ontspant.

Wat is het effect van een slaapmasker?

Een slaapmasker sluit de ogen volledig af, waardoor melatonine wordt aangemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat je biologische klok goed functioneert en dat je makkelijker in slaap valt. Hoe meer melatonine hoe dieper je slaap. Hoe donkerder hoe meer melatonine. Slapen in absolute duisternis komt de kwaliteit van je slaap alvast ten goede.

Het beste slaapmasker

Er zijn ontelbare slaapmaskers verkrijgbaar. Verschillende prints, sluitingen, stoffen en ga zo maar door. Het belangrijkste is alvast dat een slaapmasker perfect past en dat het comfortabel zit. Zo geniet je van complete duisternis.

Het mooiste slaapmasker

Sommige slaapmaskers zijn ware fashion items. Zelfs bekende kledingmerken hebben er wel eentje in hun assortiment. Hoewel smaken verschillen en er heel wat prachtige designs zijn, vinden wij ….

Het goedkoopste slaapmasker

Er zijn heel wat super betaalbare slaapmaskers op de markt. Als ze perfect op je hoofd aansluiten en doen wat ze moeten doen: het pikdonker maken, dan is het zeker niet nodig om een duurder slaapmasker aan te schaffen.

Welke types slaapmaskers zijn er?

Er zijn heel wat verschillende soorten slaapmaskers verkrijgbaar. We sommen er alvast een aantal voor je op:

  • Het klassieke slaapmasker: Dit stukje stof heeft de vorm van een bril en een band om de stof tegen je gezicht aan te houden. Vaak zijn deze rek- en/of verstelbaar. De duurdere exemplaren zijn gewatteerd voor extra comfort.
  • Reisslaapmasker: Dit types masker is ontworpen om te dragen als je rechtop zit. Ideaal als je onderweg bent. Vaak gaan ze vergezeld van oordopjes en een tasje
  • Slaapmaskers voor gezwollen ogen: Heel wat mensen hebben last van gezwollen ogen. Slaapmaskers met gel-inzetstukken zijn dan perfect. Ze koelen de ogen af en kalmeren de ogen. Deze inzetstukken plaats je in de koelkast zodat ze voor een verfrissend effect zorgen. Sommige exemplaren kun je trouwens ook opwarmen.
  • Maskers voor zijslapers: Slaap je op je zij? Dan zijn er daar speciale maskers voor die beter blijven zitten. Ze zijn een stuk flexibeler, waardoor ze niet gaan knellen.

Bronnen

https://health.clevelandclinic.org/the-case-for-wearing-a-sleep-mask/

http://www.center4research.org/buy-nice-sleep-mask-investment-health/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2887188/

Veelgestelde vragen over slaapmaskers

Wat zijn de voordelen van een slaapmasker?

Een slaapmasker heeft heel wat voordelen:

● Betaalbaar
Slaapmaskers verduisteren uitstekend en zijn uiterst betaalbaar. Zeker als je gaat vergelijken met verduisterende gordijnen of rolluiken
● Ze helpen tegen angst en stress
Hoe donkerder, hoe dieper de slaap. Door dieper te slapen ervaar je minder angst en stress.
● Ze helpen tegen uitgedroogde ogen

Kortom, van een slaapmasker slaap je sneller, beter en dieper.

Een gewatteerd exemplaar of niet?

Het is maar waar je je comfortabel bij voelt. Een vulling kan helpen om het gezicht te ondersteunen. Kies je voor een gel-inzet dan kunnen deze ook worden gekoeld om gezwollen ogen en/of hoofdpijn aan te pakken.

Kies ik voor elastiek of klittenband?

Het belangrijkste is dat de band goed past. Als een band te strak of te los zit voelt dit oncomfortabel. Klittenband past vaak net iets beter aan. Zeker wanneer je hoofd wat groter is, is dit vaak de beste keuze.

Welk type slaapmasker kies ik?

Zorg er in elk geval voor dat het licht volledig wordt tegengehouden. Wanneer je last hebt van irritatie aan je ogen, dan is de stof van je masker belangrijk. Er zijn ook slaapmaskers die voorzien zijn van gezichtscontouren met oogafstanden en een uitsparing voor je neus, zodat de pasvorm perfect is. Vaak zijn deze net iets duurder, maar ze verduisteren uitstekend.

Wat kost een slaapmasker?

De prijzen van slaapmaskers lopen erg uit elkaar. Dit hangt af van het merk, het materiaal en eventuele extra’s. Vaak heb je al voor een euro of twee een slaapmasker, maar er zijn er ook van 50 euro of meer. Er zijn zelfs slaapmaskers met ingebouwde Bluetooth om je favoriete slaapmuziek af te spelen. Logisch dat die wat duurder zijn.

Waar kan je een slaapmasker kopen?

Maskers kun je op heel wat plaatsen kopen, soms zelfs bij discounters. Slaapmaskers vind je zowel online als in speciaalzaken. Zeker als je een kwalitatief exemplaar wil doe je er goed aan je te informeren.

Kan je een slaapmasker wassen?

De meeste slaapmaskers kun je zeer makkelijk wassen. Je stopt ze mee in de wasmachine en klaar.

Helpen slaapmaskers rimpels voorkomen?

Magisch zijn slaapmaskers niet, maar ze satijnen of zijde maskers kunnen wel teken van veroudering rond de ogen voorkomen. De tere huid rond je ogen wordt erdoor beschermd.

Back To Top