skip to Main Content

Badmat

Voorkomen dat je badkamer onder water loopt, warme voeten na een verkwikkende douche of wat extra kleur geven aan je badkamer? Wat de redenen ook zijn, je kan niet zonder badmat. Er zijn ontelbare badmatten op de markt en we hoeven je vast niet uit te leggen wat een badmat is. Toch duiken we wat dieper de badmatten in, in dit artikel.

Wat is een badmat?

Een mooie badmat is een must in elke badkamer. Badkamer maken je badkamer immers fraaier, maar ze bieden ook warmte, comfort en praktisch gezien voorkomen ze ook slippertjes en uitglijden. Je gebruikt ze naast de douche en/of het bad. Badmatten zijn er in alle maten, soorten en kleuren. Van peperduur tot spotgoedkoop. Het kiezen van een badmat klinkt dan ook makkelijker dan het is, de keuze is enorm.

Waarop letten bij de aanschaf van een badmat?

Sta je voor de aanschaf van een badmat, dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op kunt letten:

  • Antislip
    Bij voorkeur ga je voor een badmat die voorzien is van anti-slip. Deze voorkomt namelijk dat de badmat gaat schuiven, waardoor je de kans op uitglijden verkleint. Bovendien zorgt dit er ook voor dat de badmat op zijn plaats blijft liggen, waardoor je badkamer altijd netjes oogt. Er zijn heel wat badmatten voorzien van antislip, maar lang niet allemaal.
  • De maat
    Badmatten zijn er in heel wat maten. Meestal is een badmat ongeveer 60 bij 90 cm, maar er bestaan heel wat varianten op. Zoek een passende maat die past bij de omvang van je badkamer
  • De uitstraling
    Het oog wil uiteraard ook wat. Een mooi dessin is bij een badmat niet onbelangrijk. Vaak worden de badmatten ook gematcht met het ander badlinnen om een mooi geheel te bekomen.

Voor wie is een badmat geschikt?

Iedereen die over een badkamer beschikt heeft baat bij badmatten. Ze voorkomen koude voeten, glijpartijen en ogen mooi. Bovendien zijn mooie en kwalitatieve badmatten helemaal niet duur.

De beste badmat?

Er zijn zoveel badmatten dat het moeilijk is om de beste badmat te kiezen. Bovendien telt ook smaak en daarover valt niet te twisten. Als we echter rekening houden met antislip en het formaat, dan adviseren wij de antislip badkamermat The Original HSXL. Verkrijgbaar in 4 mooie kleuren.

De mooiste badmat

Er zijn heel wat mooie badmatten. Kiezen is vaak nog het moeilijkste, al gaan de meeste mensen voor een éénkleurige badmat, die matcht met de kleuren van het badlinnen of andere items in de badkamer. Als mooiste badmat selecteerden wij alvast de vrolijk gekleurde badmat van het merk Kleine Wolke.

Badmat van memoryfoam

Er zijn badmatten gemaakt van memoryfoam. Daar zakken je voeten heerlijk in weg en zo’n badmat voelt heerlijk zacht aan. Wij vinden de badmat van Ikado erg leuk met zijn moderne keien dessin. De onderkant is gemaakt van antislip en hij is wasbaar op 30 graden.

De goedkoopste badmat

Een kwalitatieve badmat kan je heel goedkoop op de kop tikken. Het is niet zo dat veel duurdere badmatten altijd beter zijn. De goedkopere badmatten zijn vaak gemaakt van 100% PVC.  Alleen op de hand te wassen.

Veelgestelde vragen over een badmat

Kun je een badmat wassen?

De meeste badmatten kunnen perfect gewassen worden op 30 graden met een fijn wasmiddel. Pas echter op, want niet elke badmat kan zo gewassen worden, dus lees er altijd even de wasvoorschriften op na. Je gebruikt best ook geen chloorhoudende reinigingsmiddelen om je badmat te reinigen. Deze kunnen impact hebben op de kleur van je badmat. Badmatten kun je op een natuurlijke manier laten drogen.

Wat zijn de voordelen van een badmat?

Een badmat houdt je voeten warm, bovendien voorkomt een badmat slippertjes in de badkamer. Daarnaast is het ook simpelweg mooi om een badmat te leggen. Vaak worden ze ook gebruikt om wat water te absorberen en de badkamervloer wat droger te houden.

Is een badmat gevaarlijk?

Een badmat op zich is niet gevaarlijk. Ga je echter voor een badmat zonder antislip, dan bestaat de kans dat je badmat gaat schuiven, waardoor je kunt uitglijden. Daarom adviseren we ook steeds een badmat met antislip.

Welke materialen worden er gebruikt voor een badmat?

Badmatten zijn er in heel wat verschillende materialen. We zetten even de belangrijkste op een rijtje:

● Katoenen badmat
Deze natuurlijke vezel absorbeert zeer goed. Het is dan ook een zeer geschikt materiaal voor badmatten. Katoen droogt snel en voelt lekker zacht aan. Een aanrader voor elke badmat.

● Polyester
Deze badmatten zijn populair omdat ze zacht aanvoelen. Het geeft comfort, maar de kleuren blijven ook uitstekend behouden, waardoor je extra lang van je badmat geniet.

● Acryl
Deze synthetische stof is duurzaam en gaat lang mee. Je geniet dus lang van je badmat.

● Microvezel
Deze fijne synthetische vezel kan tot 4 keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Deze badmatten drogen dus super snel.

Hoe vaak moet je je badmat wassen?

Uit hygiënische overwegingen zouden we adviseren om je badmat wekelijks te wassen.

Welke maten badmatten komen het meeste voor?

De meest voorkomende formaten voor badmatten zijn:

● toiletmat 59×59
● bidetmat 60×60
● hotelmat 50×80
● badmat 60×100
● badmat 67×120

Wat is het verschil tussen een toiletmat, een hotelmat en een badmat?

Een toiletmat wordt zoals de naam al aangeeft bij het toilet gebruikt. De bidetmat hoort bij een bidet. Een hotelmat zijn de kleine badmatten die je in hotels gebruikt ziet worden. Het gaat eerder om een uitstapmat uit de douche. Deze heeft geen antislip en moet heel vaak gewassen kunnen worden.

Welk formaat badmat past bij mijn badkamer?

Het spreekt voor zich dat in een kleine badkamer een kleine badmat de betere keuze is. Een hotelmat kan dan vaak een oplossing bieden. Eén grote mat kan in een normale of grote badkamer, de ruimte groter laten ogen. Al zijn twee kleinere badmatten vaak iets praktischer als je beschikt over zowel een douche als bad.

Back To Top