Waarom zou je een elektrische deken kopen?
Een elektrische deken houdt je lekker warm, ook in een koele slaapkamer met frisse lucht. Dat is ook de beste combinatie voor een goede nachtrust. Zet je elektrische onderdeken een kwartiertje voor het slapen gaan aan en je kruipt in een heerlijk voorverwarmd bed. Zo kan de verwarming in huis ‘s nachts uitblijven en bespaar je nog energie ook!
Maar welke elektrische deken is het beste voor jou?
Er zijn veel soorten en maten elektrische dekens, ook wel warmtedekens genoemd. Op deze pagina helpen we je bij het maken van de beste keuze voor jouw ideale deken. De een wil namelijk een energiezuinige elektrische deken en de ander de best geteste deken of een warmte deken met automatische timer. Wij zetten alle opties netjes voor je onder elkaar.
Meteen kiezen?
Als je meteen de beste elektrische dekens, in verschillende categorieën, wilt zien, kijk dan naar het onderstaande overzicht. Bij elk elektrische deken hebben we genoteerd waar die betreffende deken in uitblinkt. Zo kies je snel de deken die het beste bij jou past.
Deken | Categorie | Actuele prijs |
---|---|---|
Beste beoordeelde elektrische deken | ||
Meest verkocht | ||
Koelen en verwarmen |
Waar moet je op letten?
De juiste keuze voor het warmte deken dat het beste bij jou past kan lastig zijn. Er zijn zoveel keuzes te maken; één- of twee persoons dekens, wel of geen warmte zones, een timerfunctie, welke elektrische deken is het veiligste. Of het meest energiezuinig?
Keuzehulp elektrische deken
Een één persoons elektrische deken of tweepersoons warmtedeken?
Eenpersoons elektrische deken, of toch tweepersoons?
Er zijn elektrische dekens voor eenpersoons- en tweepersoons bedden. Ook tussenmaten zijn mogelijk. De keuze voor een- of twee persoons deken is afhankelijk of je de belangrijkste functies apart kunt instellen. Denk daarbij aan; temperatuur, warmte zones en de timer.
Als dat mogelijk is dan kun je veilig voor een tweepersoons elektrische deken kiezen. Als dat niet het geval is, of de wensen van je partner heel anders zijn, kies dan voor een eenpersoons warmtedeken.
Bovendien zijn er ook elektrische dekens die je in je stoel kunt gebruiken om onder te kruipen en lekker warm te blijven?
Altijd kleiner dan het matras
Elektrische dekens zijn eigenlijk altijd kleiner dan het matras. Dat is omdat het gedeelte waar je hoofd op rust niet verwarmt moet worden. anders loop je het risico oververhit te raken.
Elektrische deken met of zonder verwarmingszones?
Er zijn elektrische deken met verwarmingszones. Meestal zijn dat er 2 en soms 3. De verschillende warmtezones lopen van je schouders naar je voeten. Daarbij wordt het van boven naar beneden steeds ietsje warmer. Zo krijgt elk deel van je lichaam de juiste verwarming en heb je echt nooit meer last van koude voeten.
Met of zonder automatische timer functie of uitschakeling?
Een automatische timer functie is een handige extra. Deze functie zorgt er namelijk voor dat de elektrische deken vanzelf uitgaat als hij een bepaalde tijd aan staat, of als hij te warm wordt. Zo kun je lekker gaan slapen zonder je bezig te houden met je elektrische deken, de juiste temperatuur of de veiligheid.
Sommige dekens kunnen makkelijk de hele nacht aanstaan. Maar meestal gaan elektrische dekens vanzelf uit na een uurtje of twee. Sommige mensen willen enkel lekker warm in slaap vallen en dan is een deken met timer wel handig.
Met een elektrische deken dat de hele nacht werkt, slaap je lekker warm en het is dan ook ideaal voor mensen die het snel koud hebben. Nadeel is wel dat je aardig wat stroom verbruikt.
Het materiaal is het fijnste?
Er zijn grofweg 3 soorten materiaal waar elektrische dekens van zijn gemaakt:
Polyester elektrische dekens
Een polyester elektrische deken kan goed tegen vocht, weegt bijna niets en is erg duurzaam. Daarentegen ademt polyester wat minder en kan het deken wat stug aanvoelen.
Katoenen verwarmingsdekens
Katoenen dekens zijn sterk, ademen erg goed en nemen vocht beter op. Het nadeel is dat ze iets sneller afkoelen en gevoelig zijn voor Schimmelen als ze niet goed gelucht worden.
Teddy warmtedekens
Teddy is, zoals de naam al doet vermoeden, heerlijk zacht en houd de warmte goed vast. Daar staat tegenover dat het ook lichaamsvocht wat langer vast houdt.
De beste elektrische deken
De beste elektrische deken voldoet aan de alle ideale criteria uit de keuzehulp hierboven;
- Een tweepersoons elektrische deken met eigen instellingen
- Een deken met automatische timer en uitschakelfunctie
- Van polyester of katoen als je veel transpireert
- Een deken met verschillende verwarmingszones
Als je het beste van het beste wilt en je geen concessies wilt doen op de kwaliteit en comfort van je elektrische deken dan kun je kiezen uit de volgende opties.
Best beoordeelde warmtedekens
De best beoordeelde elektrische dekens zijn meestal een goed teken voor de waardering en kwaliteit. Daarom hebben we hier een selectie gemaakt van elektrische dekens met de meeste en de beste beoordelingen en reviews. Zodat jij niet meer hoeft te zoeken naar de deken die klanten het beste beoordelen.
Goedkoopste elektrische deken
De goedkoopste elektrische deken is een prima keuze als je gewoon een lekker voorverwarmd bed wilt en niet te veel poespas. Ook goedkope elektrische dekens zijn namelijk veilig en hebben verschillende warmtestanden.
Dus als je gewoon een goedkope warmte deken zoekt, dan stellen we deze kandidaten aan je voor;
Wasbare elektrische deken
Er zijn zeker elektrische dekens die in de wasmachine kunnen of met de hand kunnen worden gewassen. Als je je warmtedeken veel gebruikt dan is het goed om een wasmachinebestendige elektrische deken te kopen. Zo kun je hem regelmatig uitwassen en blijft hij heerlijk fris. Een ander alternatief is om een elektrische deken te kopen die je met de hand kunt wassen. Hier bieden we voor beide opties een aantal wasbare suggesties.
Wat is een elektrische deken?
Een elektrische deken, dat is een verwarmingsdeken om je bed te verwarmen. De elektrische dekens die in ons land gebruikt worden, worden op het matras gelegd tussen het onderdeken en het onderlaken. In Amerika doen ze dat anders en wordt het elektrische deken bovenop je hoeslaken gelegd.
Sommige elektrische dekens kunnen rechtstreeks op het lichtnet worden aangesloten, terwijl andere werken op laagspanning en een transformator. Tegenwoordig zijn door de hoge veiligheidseisen alle elektrische dekens ronduit veilig te noemen.
Hoe werkt zo’n lekker warmte deken?
Veel mensen willen graag weten hoe een elektrische deken werkt. Door de verwarmingselementen of verwarmbare bedrading in de deken kun je de gewenste temperatuur veilig instellen. Tussen het stopcontact en de deken zit een regelaar die de hoeveelheid stroom en daarmee de gewenste warmte bepaalt.
Met een elektrische deken maak je het het knus en bovendien kun je er mee besparen op je energierekening. Je hoeft je slaapkamer immers niet te verwarmen om het lekker warm te hebben.
Zijn elektrische dekens veilig?
Tegenwoordig zijn de veiligheidseisen voor elektrische dekens zo aangescherpt dat je er gerust en lekker warm kunt gaan slapen. Bovendien zijn ze tegenwoordig voorzien van speciale beveiligingen. Dat elektrische dekens tegenwoordig helemaal veilig zijn wordt onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek zoals je kunt lezen op Healthcare.
Een van die beveiligingen is dat je elektrische deken na 2 of 3 uur automatisch uitschakelt. als je eenmaal slaapt heb je die extra warmte vaak niet meer nodig. Verder zijn veel elektrische dekens beveiligd tegen te warm worden of oververhitting.
Let er bij de aankoop van een elektrische deken op dat er veiligheidscertificaten voorzien zijn. Deze worden uitgedrukt met de CE-letters op de verpakking.
Heerlijk uitkijken naar je warme bed!
Met een elektrische warmtedeken is het een genot om naar bed te gaan. Je zet hem 5 a 10 minuten van te voren aan. Je legt het dekbed er bovenop om de warmte vast te houden. En je kunt snel in een heerlijk voorverwarmd bed kruipen. Daarbij kun je de de slaapkamer lekker koel houden en het raam open voor de frisse lucht. Dat is de beste combinatie voor een heerlijke nachtrust.
Dat goede nachtrust belangrijk is voor je algehele fysieke en mentale gezondheid is al heel lang onderzocht en onderbouwd. Zoals ook in deze studie over het negatieve effect van een slechte nachtrust.
Veelgestelde vragen over elektrische dekens
Onderdeken, bovendeken of omslagdeken?
Onderdeken
Veruit de meeste elektrische dekens die we in Nederland kopen zijn onderdekens. deze plaats je op het matras en onder je onderdeken en hoeslaken.
Bovendeken
Elektrische bovendekens leg je op het hoeslaken voor je er op gaat liggen. Je haalt hem weg voor het slapen gaan. Ze hebben eigenlijk meer de werking van een kruik.
Omslagdeken
De 3e variant elektrische deken die we kennen is de omslagdeken. Het voordeel van een dergelijke omslagdeken is dat je hem overal kunt gebruiken. Dus niet alleen in bed maar bijvoorbeeld ook in een stoel of op de bank.
Wat zijn de voordelen van een elektrische deken?
Wat zijn de voordelen van een elektrische deken?
Een elektrische deken heeft aardig wat voordelen. We zetten er even een aantal op een rijtje:
- Heerlijk voorverwarmd bed om in te kruipen
- Gelijkmatige warmte: Het hele oppervlak wordt gelijkmatig verwarmd. Je hoeft dus niet langer meer lagen dekens op elkaar te leggen om het warm te krijgen.
- Minder huisstofmijt: Een elektrische deken haalt vocht uit het matras en zo voorkom je huisstofmijt. Een studie toont aan dat het gebruik een elektrische deken de huisstofmijt met 50% kan terugdringen.
- Energiebesparing: Een tweepersoons elektrische deken verbruikt ongeveer 120 watt. Je kunt werken met een timer, maar je bespaart sowieso op de stookkosten in huis.
Welke therapeutische eigenschappen heeft een warmtedeken?
Elektrische dekens verlichten artritis. Heel wat mensen kopen een elektrische deken aan omwille van de heilzame werking op het lichaam. De volgende klanten worden bestreden door middel van een verwarmingsdeken: artritis, fibromyalgie, spierpijn, slapeloosheid, spanning, allergieën, sinusitis en postpolio syndroom.
Zijn er nadelen aan verbonden?
Een nadeel van een elektrische deken dat wordt genoemd is het brandgevaar. maar dat is tegenwoordig met alle veiligheidseisen te verwaarlozen. De meeste dekens beschikken ook over automatische uitschakeling, wat ook veiliger is. Onverantwoordelijk gebruik en elektrische dekens urenlang gebruiken kan nog altijd voor problemen zorgen, maar volg je de regels en richtlijnen, dan is de kans op problemen nihil.
Is een elektrische deken gevaarlijk?
Moderne elektrische dekens zijn niet gevaarlijker dan andere elektrische toestellen. Gebruik ze op een verantwoorde manier en volgens de gebruiksaanwijzing. Op die manier kunnen er zich in principe geen problemen voordoen.
Elektrische deken voor één of twee personen?
Er zijn elektrische dekens voor eenpersoons- en tweepersoons bedden. Ook tussenmaten zijn mogelijk. Het belangrijkste bij de keuze voor een eenpersoons of twee persoons elektrische deken is of je je eigen voorkeur apart kunt instellen. Daarbij gaat het om de temperatuur, warmte zones, uitschakelfunctie, etc. Als dat nieyt hety geval is ben je beter uit met een eenpersoons warmte deken.
Waarom zijn elektrische dekens kleiner dan mijn matras?
Elektrische dekens zijn vaak net wat kleiner dan het matras. Een elektrische deken is zelden langer dan 160 cm omdat het gedeelte onder je hoofd niet verwarmd wordt. Je hoofd moet namelijk voor de afkoeling van je lichaam zorgen. Als je je hoofd ook gaat verwarmen kan je lichaam overhit raken. Er zijn ook grotere dekens, maar dan zit er in het stuk onder het hoofd geen bedrading.
Hoeveel temperatuurstanden heb je?
Er zijn elektrische dekens verkrijgbaar met heel wat temperatuurstanden. Er is geen vast aantal. Hoe meer standen, hoe nauwkeuriger je de temperatuur aan je eigen voorkeur kunt aanpassen. De meeste elektrische dekens beschikken over drie of vier standen, maar veel meer is mogelijk.
Wat is een automatische uitschakeling?
Er zijn dekens die zich na automatisch uitschakelen na een bepaalde tijd. Meestal ligt dit ergens rond de 2 uur. Je verbruikt minder en het is ook veiliger.
Kan je een elektrische deken wassen?
De meeste moderne dekens kun je wassen. Bekijk zeker de gebruiksaanwijzing. Haal de elektrische deken uit het stopcontact en verwijder de kabels aan de buitenkant van het deken. Wassen op maximaal 30°C is aangeraden. Zorg dat je elektrische deken helemaal droog is voor je het weer gebruikt.