skip to Main Content
Hoe kies je de juiste wekker

Hoe kies je de juiste wekker?

  • Tips

Word wakker met deze handige wekkers, verslapen zit er niet meer in!

Voel jij je ongemakkelijk als je je smartphone niet in de buurt hebt? Toch zou je daar ’s nachts voor moeten kiezen. Want als je hem op je nachtkastje legt (of zelfs onder je kussen) en hem als wekker gebruikt, kan dat je nachtrust belemmeren. Je komt dan namelijk sneller in de verleiding om je Whatsapp, Facebook en e-mails te checken. Je telefoon zendt ook blauw licht uit, dat zo helder is dat het je hersenen laat denken dat het dag is. Zo blijf je ’s avonds tot veel te laat wakker. Het is beter om van jouw slaapkamer een gsm-vrije zone te maken en in plaats daarvan een wekker te kopen die je ’s morgens rustig wakker maakt. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij je keuze.

1. Let erop dat de wekker niet al te fel licht uitstraalt

Je wil geen wekker die fel “blauw licht” uitstraalt. Dat kan je hersenen namelijk stimuleren en je daardoor ’s nachts onrustig maken. De meeste elektronica – wekkers, smartphones en computerschermen – geven blauw licht af dat de slaap verstoort. Kies dus voor een wekker met amberkleurig, oranje of rood licht. Dit soort warmer licht zorgt voor een meer rustgevende slaap.

2. Het ontwerp van de wekker zou niet leidend moeten zijn

Het is beter om een wekker te kiezen op basis van zijn functionaliteit, dan op basis van hoe leuk hij eruitziet. Je zult waarschijnlijk een beetje humeurig zijn als jouw wekker je met een vreselijk geluid uit je slaap werkt en je hem niet snel uit krijgt. Dus kies voor een product dat gemakkelijk te gebruiken is (denk aan: geen moeilijk te vinden “uit”-knoppen).

3. Wat dacht je van een wekker met verschillende geluiden

Wekkers werken meestal door je met geluid te wekken, en tegenwoordig heb je meer geluidsopties dan ooit. Kies een wekker die het beste bij jouw persoonlijkheid past. Word je het liefst wakker met Radio 538 of jouw favoriete afspeellijst? Vind je natuurgeluiden een betere manier om je uit jouw zoete slaap te lokken? Of misschien wil je een wekker met een toenemend volume dat laag begint en na verloop van tijd luider wordt, zodat je rustiger wakker kunt worden. Maar wanneer je een diepe slaper bent, kan een luide (vaak vervelende) pieptoon nog wel eens de enige manier zijn om helemaal wakker te worden!

4. Denk aan extra functies

Echt diepe slapers hebben misschien een wekker nodig die ook trilt, omdat het schudden van het bed een goede manier kan zijn om echt wakker te worden. Als jouw kamer erg donker is en je ’s ochtends rustig wakker wilt worden, kan je overwegen een wekker aan te schaffen die ook als licht dient. De steeds bekender wordende Wake Up Light. Rond de wektijd gaat het licht gedimd aan en wordt het langzaam feller naarmate het tijdstip nadert dat je moet opstaan.┬áDe populaire Lexon Flip wekker is ook een goede keuze. Deze zet je uit door hem om te draaien. Hoe leuk! En als jij en je partner op verschillende tijden moeten opstaan, overweeg dan een product met dubbel alarm aan te schaffen, zodat je het op meerdere wektijden kunt instellen (en een mooie bonus: het werkt ook als een reservewekker).

 

Back To Top